Back to Top

Opleidings - & Kenniscentrum voor Bachbloesems en Bewustwording

 

ACUPRESSUUR

 

Acupressuur is afkomstig uit China en Japan en is een meer dan vijfduizend jaar oude "kunst om de levensenergie te harmoniseren" in ons lichaam. Dit gebeurt door onze handen op aangegeven energiepunten te plaatsen.

Volgens de Chinese filosofie bevat het lichaam een constante stroom van levensenergie, ook wel qi of chi genoemd. Deze levensenergie of levenskracht stroomt langs meridianen en wanneer deze energiestroom in een constante balans is voelen wij ons goed in ons vel.


Wanneer deze energie uit balans gaan wij ons minder goed voelen. Door nu op welbepaalde energiepunten te drukken of deze te stimuleren gaat men de energiestroom verbeteren en zo de balans terug in evenwicht brengen.

Dit "heelstromen" is een " zelfhulp"-methode die iedereen kan toepassen en geheel zonder nevenwerkingen is.

Ze ondersteunt de zelfgeneeskracht van het lichaam en kan heel goed preventief gebruikt worden, om het evenwicht tussen lichaam en geest te bewaren.


Er bestaan verschillende vormen van drukpunttechnieken.

Al deze vormen proberen het evenwicht te herstellen en onze energie weer vrij te laten stromen.

Volgens een bepaalde drukpunttechniek zijn er 26 energiepunten op ons lichaam. Door gewoon onze handen op deze punten te leggen, gaan wij de eventuele blokkades oplossen en kan onze energie weer vrij stromen. Wij hoeven helemaal geen druk uit te oefenen, onze handen dienen gewoon als "verbindingskabels".

Met een goede ademhaling gaan we ons eerst ontspannen. We gaan eerst diep uitademen en vervolgens nieuwe adem op natuurlijke wijze laten binnenstromen. Hierna gaan we onze handen enkele minuten op een bepaalde plaats leggen en zo onze harmonie herstellen.


We kunnen ook goede resultaten bereiken door slechts een van onze eigen vingers vast te houden. Deze vingerbehandelingen worden "mudra's" genoemd. We gaan merken dat we ons steeds beter voelen, naargelang we het regelmatiger en langduriger toepassen.


Een andere vorm is G-JO Acupressuur. Dit is een zeer krachtige techniek.

Meer informatie hierover kan u vinden in de rubriek 'Cursussen - G-JO Acupressuur'.


Met deze methodes is het eenvoudig om zelf aan ons welbevinden te werken. Ook hier weer zijn de woorden van Dr. Edward Bach van toepassing:


"Laat de eenvoud van deze methode je er niet van

weerhouden ze te gebruiken,

want u zult zien dat hoe verder je doordringt

tot de essentie,

hoe meer je je de eenvoud van de gehele schepping

bewust zal worden."


Zie ook de rubriek Cursussen - TAT & G-JO Acupressuur.